درس اغراق، ایهام و ایهام تناسب، درس 9 علوم و فنون دوازدهم را خواندهاید؟ قرار است در این مقاله، با تمام جزئیات این درس مهم کتاب علوم و فنون 3 آشنا شویم. این مقاله بهترین منبع برای یادگیری درس 9 علوم و فنون 3 در امتحان نهایی علوم و فنون دوازدهم و آزمون سراسری است.
آموزش، فقط محدود به چارچوب کلاس نیست. ما در سایت فارسی ۱۰۰ زمینهای برای بهرهگیری دانشآموزان از آموزش رایگان و همیشگی فراهم کردهایم.
در این پست آموزشی، متن، توضیحات و نمونههایی درباره درس اغراق، ایهام و ایهام تناسب فنون دوازدهم (درس نهم علوم و فنون دوازدهم) به شما ارائه میشود. در این درس درباره آرایه های اغراق، ایهام و ایهام تناسب، صحبت میشود.
متن درس 9 علوم و فنون دوازدهم
اغراق
در لغت به معنی سخت کشیدن کمان است و در اصطلاح بدیع، زیاده روی در توصیف یا مدح یا ذم را گویند؛ چنان که از حد معمول بگذرد و برای شنونده شگفت انگیز و زیبا باشد. به عبارت دیگر بازنمود دگرگونه مفاهیم و موضوعات سخن است، به صورتی که معانی خرد را بزرگ گرداند و معانی بزرگ را خرد بنماید تا تأثیر سخن را بیشتر کند.
به ابیات زیر توجه نمایید:
به کردار افسانه از هر کسی / شنیدم همی داستانت بسی
به تنها یکی گور بریان کنی / هوا را به شمشیر گریان کنی
برهنه چو تیغ تو بیند عقاب / نیارد به نخجیر کردن شتاب
نشان کمند تو دارد هژبر / ز بیم سنان تو خون بارد ابر
فردوسی
زیاده روی در توصیف شجاعت و قدرت رستم از زبان تهمینه، موجب زیبایی آفرینی و موسیقی معنوی در این ابیات شده است؛ به گونهای که این بزرگنمایی، تصویری زیبا در ذهن شنونده یا خواننده ایجاد می کند و تصویرآفرینی حماسی را در این ابیات به اوج می رساند. اغراق مناسب ترین آرایه برای تصویرآفرینی در حماسه است؛ بنابراین در شاهنامه و آثار حماسی دیگر از آن بسیار استفاده شده است. نمونهای دیگر:
بگذار تا بگریم چون ابر در بهاران / کز سنگ ناله خیزد روز وداع یاران
سعدی
سعدی با بزرگ نمایی در توصیف روز وداع یار، اوج احساسات و عواطف سرشار درونی خود را نشان می دهد. نمونههای دیگر:
دلم گرفته از این روزها دلم تنگ است / میان ما و رسیدن هزار فرسنگ است
سلمان هراتی
می شناسمت / چشمهای تو میزبانِ آفتابِ صبحِ سبزِ باغهاست / می شناسمت.
شفیعی کدکنی
چو رامین گه گهی بنواختی چنگ، / ز شادی بر سر آب آمدی سنگ
فخرالدین اسعد گرگانی
ایهام
در لغت به معنی در وهم و گمان افکندن است و در اصطلاح بدیع، آوردن واژهای یا عبارتی در سخن با دو یا چند معنا که معمولاً بیت با تمام معانی پذیرفتنی و دارای ارزش است. دریافت همزمان چند معنا از یک واژه یا یک عبارت در کلام، تصویری زیبا در ذهن خواننده یا شنونده ایجاد می کند و سبب زیبایی کلام می گردد. به بیت زیر توجه کنید:
بی مهر رُخت روز مرا نور نمانده است / وز عمر مرا جز شب دیجور نمانده است
حافظ
واژه «مهر» آرایه ایهام دارد و در دو معنی به کار رفته است؛ یکی در معنای «محبّت» و دوم در معنای «خورشید» و چنانچه مشاهده می شود، بیت با هر دو معنی قابل درک و دریافت است. در ایهام ذهن با اندکی تأمل، هر دو معنی را کشف می کند و همین موضوع سبب زیبایی آفرینی و لذت خواننده می گردد. نمونه دیگر:
خانه زندان است و تنهایی ضلال / هر که چون سعدی گلستانیش نیست
سعدی
گلستان ایهام دارد و دو معنا در ذهن پدید می آورد: یکی کتاب گلستان و دیگری باغ و گلزار.
توجه: زمانی می توانیم آرایه ایهام را دریابیم که با معانی مختلف واژهها آشنا باشیم.
یا در مثال:
اگر سنت اوست نوآوری، / نگاهی هم از نو به سنت کنیم
قیصر امین پور
عبارت «از نو» در دو معنای مجدّد و قالب شعر نو آمده است. چند نمونه:
عهد کردی که کشی فرصت خود را / روزی فرصت ار یافتی، آن عهد فراموش مکن
فرصت شیرازی
چون جام شفق موج زند خون به دل من / با این همه دور از تو مرا چهره زردی است
مهرداد اوستا
ایهام تناسب
آوردن واژهای است با دو معنی که یک معنای آن مورد نظر و پذیرفتنی است و معنای دیگر که مورد نظر نیست با بعضی از اجزای کلام تناسب دارد. به این نمونه توجه کنید:
روی خوبت آیتی از لطف بر ما کشف کرد / زان زمان جز لطف و خوبی نیست در تفسیر ما
حافظ
«آیت» در این بیت به معنی نشانه است معنی دیگر آن آیه است؛ که در این معنی با واژه «تفسیر» تناسب دارد. این آرایه شاعرانه را که در آن ذهن به تلاش و تکاپو می افتد، تا معنی درست واژه را با توجّه به مفهوم بیت دریابد ایهام تناسب نامند. مثال دیگر:
گر هزار است بلبل این باغ / همه را نغمه و ترانه یکی است
صائب تبریزی
صائب در این بیت «هزار» را در معنای عدد هزار آورده است و در معنای دیگر آن (بلبل) با بلبل، باغ، نغمه و ترانه تناسب دارد. نمونههای دیگر:
یک روز که خسرو زنگ قرآن در شهناز شوری به پا کرده بود، مدیر مدرسه آواز خسرو را شنید.
عبدالحسین وجدانی
چنان سایه گسترد بر عالمی / که زالی نیندیشد از رستمی
سعدی
پرستش به مستی است در کیش مهر / برون اند زین جرگه هشیارها
علامه طباطبایی
چند نکته تکمیلی درس نهم علوم و فنون دوازدهم
ما در این مقاله، به بررسی درس اغراق، ایهام و ایهام تناسب، موضوع درس 9 علوم و فنون دوازدهم انسانی پرداختیم و با مباحث کلی مرتبط با آرایه های اغراق، ایهام و ایهام تناسب، در این درس آشنا شدیم. برای دریافت متن کامل کتاب علوم و فنون دوازدهم میتوانید؛ به سایت دفتر تالیف کتابهای فارسی مراجعه کنید.
همچنین ما، علاوه بر متن درس نهم علوم و فنون دوازدهم، متن و توضیحات درسهای دیگر کتاب علوم و فنون دوازدهم را در سایت فارسی 100 قرار دادهایم. برای دسترسی به دانشنامه مقالههای پایه دوازدهم روی لینک کلیک کنید یا آن را لمس کنید.