رادیو حافظ

یک خاطره

یک روز در کلاس ادبیات فارسی 1، دانش آموزانم سرگرم خواندن متن کتاب بودند. آن روز به روان خوانی «پیرمرد چشم ما بود» رسیده بودیم و من مطالب و نکته‎ های مهم متن را با دقت توضیح می‎ دادم. ناگهان یکی از دانش‎ آموزان جملۀ کتاب را این گونه خواند: «گفتم: سیمین به نظرم حال پیرمرد خوش نیست. کُلُفتشان بود، وحشت‏ زده می‌ نمود.» (پیرمرد چشم ما بود)

برای یک لحظه کلاس ساکت شد. بعد از چند ثانیه بمب خنده در کلاس منفجر شد. همه دانش آموزان از شدت خنده بالا و پایین می پریدند. دانش آموز بیچاره هم از خجالت سرخ شده بود. بله! او نتوانسته بود واژه «کُلفَت» را درست بخواند و مایۀ خندۀ دیگران شده بود (راستش را بخواهید این اتفاق در اکثر کلاس های ادبیات فارسی رخ می دهد).

شاید برای شما هم اتفاق بیفتد!

جدای از این مورد، احتمالا شما بارها خوانش اشتباه شعرها و متن های ادبی را شنیده اید. شاید هم بارها این اتفاق برای خود شما رخ داده باشد که در خوانش شعر یا متن ادبی دچار مشکل شده اید و نتوانسته اید متنی را بخوانید یا مانند دانش آموزی که درباره اش صحبت شد، خاطرات ناخوشایندی از این اتفاق در ذهن دارید؛ مثلا ممکن است در جملۀ زیر، فعل «فروشُد» را «فروشَد» خوانده باشید»:

طرّار دیگر گفت: من مردی را دیدم که بزی داشت و در آن کوچه فروشد. (لطایف الطوایف)

یا مثلا در بیت زیر، واژه «کاین» را که کوتاه شدۀ «که این» است و به صورت «کین» تلفظ می شود، «کآیْن» خوانده باشید (این هم یکی دیگر از اشتباه های رایج در خوانش شعر است):

بپویید کاین مهـتـر آهــرمن است جهان آفرین را به دل دشمن است

(شاهنامه)

این مورد و مواردی از این دست، از جمله اشتباه های رایج در زمینه خوانش شعر هستند که می توانند آسیب های مختلفی به ما بزنند.

چرا شعرها را اشتباه می خوانیم؟

برای خوانش اشتباه شعر دلایل مختلفی وجود دارد، اما یکی از دلایل اصلی این اشتباه ها، آن است که در هنگام خوانش شعر، عجله می کنیم و کلمات را با سرعت و دقت مناسب تلفظ نمی کنیم. بدیهی است که پیدا کردن سرعت مناسب خوانش اشعار، با شنیدن مداوم قرائت های درست امکان پذیر است.

از سوی دیگر، وجود واژه های دارای شکل ظاهری یکسان و تلفظ متفاوت، کار خوانش اشعار فارسی را کمی دشوار کرده است. از آنجا که در خط فارسی، عموما مصوت ها نوشته نمی شوند، دشواری خوانش این کلمات بیشتر می شود؛ مثلا واژه «رستم» را گاه باید به صورت «رَستم» خواند که به معنای «رها شدم است»:

رستم ز شغل هاش به جان رستم هـستم به خواسـتـاریــش آماده

(دیوان قطران تبریزی)

و گاه به صورت «رُستم» که نام پهلوان بزرگ ایران است:

سپاه است بر سان کوه روان سپهدارشـان رسـتـم پهلوان

(شاهنامه)

همچنین تلفظ درست واژه های «بکشم» و «بکشد» در بیت زیر، برای کسی که تسلط کاملی به مباحث ادبی ندارد، بسیار دشوار است:

طالع اگر مـدد دهد، دامنش آورم به کف ور بکشم زهی طرب، ور بکشد زهی شرف

(دیوان حافظ)

فایدۀ خوانش درست شعر

وقتی صحبت از خوانش درست شعر به میان می آید؛ ممکن است این سوال ها در ذهن شما ایجاد شود:

  • خب که چی؟
  • چرا باید خوانش درست شعرها را یاد بگیرم؟
  • این کار برای من چه فایده ای دارد؟
  • خوانش درست شعر چه کمکی به من در کنکور می کند؟
  • مگر می شود با خوانش درست شعر، تست کنکور زد؟
  • با وقت کمی که دارم، چرا باید سراغ یادگیری خوانش درست شعر بروم؟
  • بهتر نیست به جای آموزش خوانش درست شعر، چهار تا تست بیشتر بزنم؟

واقعیت مطلب آن است که یادگیری خوانش صحیح شعر، یکی از اصلی ترین و ضروری ترین کارهایی است که شما باید انجام دهید. اگر می خواهید در هنگام پاسخگویی به سوال های آزمون سراسری، خیلی راحت و در زمان کوتاه، تک تک سوال ها را بررسی کنید و پاسخ بدهید، شما باید بتوانید متن شعرها را به راحتی و به شکل درست بخوانید. یادگیری خوانش درست شعر، کمک فراوانی به فهم معنای شعر می کند و به مرور زمان، اعتماد به نفس شما را هم افزایش می دهد. خوانش درست شعر، به ویژه در پاسخ گویی به تست های قرابت معنایی موثر است. از آنجا که فهم معنای شعر وابسته به خوانش درست آن است، اگر از این مهارت بی بهره باشید، پاسخ گویی به تست های قرابت معنایی تقریبا غیرممکن است.

به طور کلی می توان فایده های یادگیری خوانش درست شعر را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • فهم معنای شعر
  • درک بیشتر متن
  • پاسخ گویی بهتر به سوال های کنکور (به ویژه سوال های قرابت معنایی)
  • افزایش اعتماد به نفس
  • دیده شدن در جمع
  • رشد در محیط های کاری

رادیو حافظ چیست؟

پروژۀ «رادیو حافظ» با هدف افزایش حافظ خوانی و کمک به یادگیری خوانش درست شعرهای حافظ ارائه شده است. این پروژه هدیه ای از طرف سایت فارسی 100 به شماست تا با خوانش درست شعرهای حافظ آشنا بشوید.

در این پروژه به تدریج، صوت 100 غزل از غزل های حافظ شیرازی با خوانش دکتر سید علی هاشمی به شما ارائه می گردد. همچنین برای یادگیری بیشتر، متن غزل های حافظ نیز در هر پست ارائه می شود.

پروژه رادیو حافظ محصول سال ها تجربه و مطالعه سید علی هاشمی در زمینه ادبیات و شعر فارسی است.

امیدواریم با دانلود فایل های صوتی و دقت در چگونگی خوانش اشعار، روز به روز مهارت خوانش شعر را در خود تقویت کنید.

حافظ خوانی

چطور می توانید به فایل ها دسترسی داشته باشید؟

پروژه رادیو حافظ یک دوره رایگان است. شما می توانید برای دسترسی به فایل های این دوره به بخش پایانی این صفحه مراجعه کنید و با ثبت نام در دوره،  به صورت هفتگی فایل متن و خوانش یک غزل از غزل های حافظ را در ایمیل خود دریافت کنید.

دکتر سید علی هاشمی

من سید علی هاشمی هستم.

من به دانش آموزان کمک می کنم تا به آسانی به سوالات ادبیات فارسی کنکور پاسخ دهند. به نظر من علت اصلی ناموفقی دانش آموزان در آزمون فارسی کنکور، نداشتن درک صحیح از معنای اشعار و بی‎علاقگی دانش‎آموزان به آثار ادبی است. روش کار من این است که با آموزش صحیح و ایجاد درک درست از مفهوم و معنای ابیات، کمک کنم تا دانش‎آموزان بیشترین سوالات آزمون فارسی کنکور را به‎ درستی پاسخ دهند.

مشاهده فیلم معرفی سید علی هاشمی

با من بیشتر آشنا شوید

بیش از ۱۵ سال است که به طور تخصصی در زمینه ادبیات فارسی فعالیت می کنم. مدت های طولانی در زمینه آفرینش های ادبی (شعر و داستان) فعالیت کرده ام و از سال ۱۳۹۰ به طور پیوسته در حال تدریس ادبیات فارسی در دانشگاه ها و مدارس مختلف هستم. در هنگام انتخاب رشته دانشگاه، تمام انتخاب هایم را در یک رشته تحصیلی خلاصه کردم: زبان و ادبیات فارسی. امروز هم می توانم به جرأت بگویم که دو علاقه اصلی زندگی من چیزی نیستند جز: ادبیات فارسی و کتاب.

من در طول سال های گذشته، فعالیت های زیادی در زمینه رشته تخصصی خودم داشته ام. بعضی از این فعالیت ها عبارتند از:

۱.  تدریس در دبیرستان استعدادهای درخشان شهید بابایی؛

۲.  تدریس در دبیرستان های نمونه دولتی، شاهد و … ؛

۳ . تدریس در دانشگاه علوم پزشکی قزوین و موسسه آموزش عالی دارالفنون؛

۴ . مدیرمسئول موسسه انتشارات پارسیان البرز؛

۵ . نگارش کتاب های کمک آموزشی؛

۶ . ویراستاری بیش از ۸۰ عنوان کتاب؛

و ده ها عنوان فعالیت و سابقه ادبی دیگر.

کتاب، یکی از علاقه های مهم من در زندگی است. به همین خاطر سال هاست که در حوزه چاپ و نشر کتاب مشغول فعالیت هستم. همچنین تا کنون چندین عنوان کتاب از من منتشر شده است. ازجمله کتاب هایی که توسط من منتشر شده اند، دو کتاب کمک آموزشی فارسی ۱ و کمک آموزشی فارسی ۲ هستند.

متن غزل حافظ

به ملازمان سلطان که رساند این دعا را که به شکر پادشاهی ز نظر مران گدا را
ز رقیب دیوسیرت به خدای خود پناهم مگر آن شهاب ثاقب مددی دهد خدا را
مژه سیاهت ار کرد به خون ما اشارت ز فریب او بیندیش و غلط مکن نگارا
دل عالمی بسوزی چو عذار برفروزی تو از این چه سود داری که نمی‌کنی مدارا
همه شب در این امیدم که نسیم صبحگاهی به پیام آشنایان بنوازد آشنا را
چه قیامت است جانا که به عاشقان نمودی دل و جان فدای رویت بنما عذار ما را
به خدا که جرعه‌ای ده تو به حافظ سحرخیز که دعای صبحگاهی اثری کند شما را

همین الان در دوره رایگان رادیو حافظ ثبت‌نام کنید