درس وزن در شعر نیمایی، درس 11 علوم و فنون دوازدهم را خواندهاید؟ قرار است در این مقاله، با تمام جزئیات این درس مهم کتاب علوم و فنون 3 آشنا شویم. این مقاله بهترین منبع برای یادگیری درس 11 علوم و فنون 3 در امتحان نهایی علوم و فنون دوازدهم و آزمون سراسری است.
آموزش، فقط محدود به چارچوب کلاس نیست. ما در سایت فارسی ۱۰۰ زمینهای برای بهرهگیری دانشآموزان از آموزش رایگان و همیشگی فراهم کردهایم.
در این پست آموزشی، متن، توضیحات و نمونههایی درباره درس وزن در شعر نیمایی فنون دوازدهم (درس یازدهم علوم و فنون دوازدهم) به شما ارائه میشود. در این درس درباره نامگرای بحرهای شعر فارسی و وزن شعر نیمایی (وزن شعر نو)، صحبت میشود.
متن درس 11 علوم و فنون دوازدهم
وزن در شعر نیمایی
تاکنون آموخته ایم که هر بیت، دو پاره یا مصراع دارد که چونان کفههای ترازو با یکدیگر برابرند و به طور دقیق، نشانههای هجایی و وزن آن دو، همگونی و برابری دارند.
نیما برای رهایی از تنگناهای عروضی مبتنی بر تساوی و نظم هجاهای هر مصراع، شکل جدیدی از وزن را ایجاد کرد. به این صورت که قید تساوی هجاهای دو مصراع را برداشت و دست شاعر را در سرودن شعر باز گذاشت؛ بی آنکه از زیبایی موسیقایی وزن قدیم بکاهد. برای نمونه در شعر زیر:
می تراود مهتاب
می درخشد شبتاب
نیست یک دم شکند خواب به چشم کس و لیک
غم این خفته چند
خواب در چشم ترم می شکند.
نیما
چنان که می بینیم، شعر نیمایی وزن عروضی دارد؛ امّا کوتاهی و بلندی مصراعها و نیز تعداد هجاها برابر نیست. به بیان دقیق تر، اگر یک مصراع با وزن واژۀ فاعلاتن سروده شد، بقیّۀ مصراعها نیز به همین شکل سروده خواهد شد؛ امّا ممکن است مصراعی یک یا چند هجا یا پایه بیشتر از مصراع دیگر داشته باشد؛ یعنی لازم نیست که تعداد وزن واژههای هر بخش آن یکسان باشد؛ مثلاً در یک مصراع می توان یک فاعلاتن آورد و در مصراع دیگر، دو یا سه یا چهار؛ یا حتّی می توان نیمی از یک وزن واژه را در یک مصراع قرار داد. به این نمونه بنگرید:
بدان سان که می بینیم، در این گونه شعر، مصراعها کوتاه و بلند هستند و غالباً تعداد نشانههای هجایی و وزن واژههای یک مصراع با مصراع دیگر برابر نیست. البتّه کوتاهی و بلندی مصراعهای شعر، در برخی از قالبهای شعر کهن نیز پیشینه داشته، برای نمونه، به شعر زیر که در قالب «مُستَزاد» سروده شده است، توجّه کنید:
هر لحظه به شکلی بت عیّار برآمد / دل بُرد و نهان شد
هر دم به لباسی دگر آن یار برآمد / گه پیر و جوان شد
منسوب به مولوی
به نمونهای دیگر از شعر نیمایی توجّه کنید:
نفَسَم را پرِ پرواز از توست
به دماوند تو سوگند، که گر بگشایند
بندم از بند، ببینند که:
آواز از توست
همه اجزایم با مهرِ تو آمیخته است
همه ذرّاتم با جان تو آمیخته باد!
خون پاکم که در آن عشق تو می جوشد و بس
تا تو آزاد بمانی،
به زمین ریخته باد!
فریدون مشیری
نام گذاری وزنها
آنچه تاکنون آموخته ایم، برای شناخت و درک وزن شعر فارسی و کاربرد آن کافی است؛ امّا در عروض سنّتی برای هریک از وزنها اسمی نهاده اند، مثلاً وزن حاصل از تکرار ارکان زیر را چنین می نامند:
مفاعیلن: هَزَج، فاعلاتن: رَمَل، مستفعلن: رَجَز و فعولن: مُتقارب.
اگرچه واحد وزن شعر فارسی مصراع است، برای نام گذاری وزنها – به شیوه عروض عرب – بیت، مبنای محاسبه قرار گرفته است که در عروض سنتی آن را بحر نامیده اند. کوتاه ترین مصراع شعر سنّتی فارسی دو رکن و طولانی ترین آن چهار رکن دارد که در مجموع، بیتهای شعر فارسی چهار، شش یا هشت پایه خواهند داشت؛ مثلاً در وزن فاعلاتن که نام آن رمل است، اگر هر مصراع دارای چهار فاعلاتن باشد، مجموع پایههای دو مصراع، هشت فاعلاتن خواهد بود که نام آن را بحر «رمل مثمّن» می نامند و اگر تعداد پایهها شش تا باشد «رمل مسدّس» و اگر تعداد پایه چهار باشد «مربع» می گویند. چنانچه پایه آخر کامل باشد «سالم» و اگر یک هجا از رکن پایانی حذف شود «محذوف» نامیده می شود؛ به طور مثال بیت زیر دارای هشت رکن کامل فاعلاتن است که بحر آن «رمل مثمّن سالم« است.
هر که چیزی دوست دارد، جان و دل بر وی گمارد / هر که محرابش تو باشی، سر ز خلوت برنیارد
سعدی
بلبلی برگ گلی خوش رنگ در منقار داشت / و اندر آن برگ و نوا خوش نالههای زار داشت
حافظ
می بینید که بیت دارای هشت رکن کامل فاعلاتن است؛ امّا رکن پایانی کامل نیست و یک هجا از آخر آن حذف شده است، بنابراین بحر این بیت « رمل مثمّن محذوف» است. و بیت:
به سوزی ده کلامم را روایی / کز آن گرمی کند آتش گدایی
وحشی بافقی
«هزج مسدّس محذوف« است. به ندرت اتفاق می افتد که بیتی دارای چهار رکن باشد؛ مثلاً هر مصراع بیت زیر از دو «مستفعلن» درست شده است؛ بنابراین «رجز مربّع سالم» است:
دریای هستی دم به دم / در چرخ و تاب و پیچ و خم
گلچین گیلانی
با توجه به توضیحی که در معرّفی شعر نیمایی داشته ایم؛ تساوی رکنها در این شعر رعایت نمی شود؛ بنابراین تعداد ارکان در مصراعها برابر نیست.
چند نکته تکمیلی درس یازدهم علوم و فنون دوازدهم
ما در این مقاله، به بررسی درس وزن در شعر نیمایی، موضوع درس 11 علوم و فنون دوازدهم انسانی پرداختیم و با مباحث کلی مرتبط با نامگذاری وزن ها و وزن در شعر نو، در این درس آشنا شدیم. برای دریافت متن کامل کتاب علوم و فنون دوازدهم میتوانید؛ به سایت دفتر تالیف کتابهای فارسی مراجعه کنید.
همچنین ما، علاوه بر متن درس یازدهم علوم و فنون دوازدهم، متن و توضیحات درسهای دیگر کتاب علوم و فنون دوازدهم را در سایت فارسی 100 قرار دادهایم. برای دسترسی به دانشنامه مقالههای پایه دوازدهم روی لینک کلیک کنید یا آن را لمس کنید.